Om skribenten ///

Projektmedarbejder
Marcus Frostholm
(+45) 40 98 44 55
Med en række kommunikationsopgaver i rygsækken og en uddannelse som sociolog og byplanlægger er Marcus hjemvant i at formidle de gode historier fra byggeriets verden.
Læs mere

Sammen med en række andre virksomheder er Smith Innovation del af et projektteam, som skal undersøge mulighederne for at implementere blockchain-teknologien i byggeriet. Projektet hedder Byggeriets Blockchain og støttes af Industriens Fond i tæt samarbejde med DI Byg.

På den ene side handler projektet om teknologiafprøvning, hvor der henover projektperioden skal afprøves forskellige blockchain-løsninger i samarbejde med en række aktører i byggebranchen. På den anden side, og mindst lige så vigtig, handler det om at række ud og inddrage branchen i de erfaringer og viden, der bliver skabt undervejs i projektet. Det er en stor fornøjelse, at vi i Smith har ansvaret for inddragelsen af branchen gennem en række workshops henover projektperioden. Og vi glæder os rigtig meget, for vi er optagede af, at digitalisering af byggeriet i lige så høj grad handler om mennesker og organisering som om teknologien, når det kommer til den succesfulde forandring. Derfor ligger der en stor opgave i at modne byggeriets virksomheder til at kunne efterspørge blockchain og tage et bevidst og strategisk valg omkring deres digitalisering. 

Erfaringer og viden vil løbende vil blive delt med branchen, og i den forbindelse varetager projektteamet også den løbende opdatering af en hjemmeside, hvor man også kan blive klogere på selve teknologien og dens kobling til byggeriet. De øvrige medlemmer af projektteamet er Vilhelm Lauritzen Arkitekter, IBM, Niras, HD Lab, Solar og Züblin.

Effektivisering og øget sikkerhed

Mange forbinder sikkert blockchain med bitcoin eller anden kompleks datateknologi, og det kan umiddelbart være svært at se den store kobling mellem blockchain og byggebranche. Men meget tyder på, at teknologien kan give virksomheder en lang række fordele bl.a. øget effektivisering og større sikkerhed ved udveksling af informationer. Blockchain kan bl.a. være med til at underbygge eksisterende datagrundlag og skabe større transparens.

Et tidligere blogindlæg her på siden beskrev udfordringerne forbundet med en øget digitalisering af byggebranchen, og hvordan manglen på en underliggende infrastruktur spænder ben for implementeringen af flere digitale løsninger og teknologier blandt byggeriets aktører. Og her kommer blockchain ind i billedet. Teknologiens grundlæggende struktur har nemlig nogle unikke fordele i samspil med andre teknologier. Den giver fx unik mulighed for at lagre og dele data mellem mange parter i selv meget komplicerede netværk. Det kan give en forbedret styring med leverancer, aftaler og kontrakter, sporing af byggematerialer og en generel brydning med byggebranchens til tider meget siloopdelte værdikæde.    

Blockchain har stormet frem de seneste år og vundet større og større indpas i mange brancher, og meget tyder på, at turen nu er kommet til byggebranchen.