Om skribenten ///

Konsulent
Katja Pryds Beck
(+45) 40 98 44 55
Katja arbejder med kommunikation og faglig formidling og evner både at agere strategisk og operationelt, når kursen skal lægges, visioner forfattes, indsatser eksekveres og synlighed opnås.
Læs mere

The Water Alliance kunne meget vel være titlen på historien om et nyt dansk-amerikansk vandeksporteventyr. I hvert fald er der store forventninger til den vandalliance, der skal sikre rent drikkevand i Californien og samtidig udvikle en eksportmodel for danske vandteknologier, og som nu officielt er igangsat.

Der var en gang, hvor billedet af den tørkeramte krakelerede jord sendte tankerne til Afrika. I dag er det et billede, der ligeså vel kan være fra Californien. Og mens billedet af det danske eksporteventyr i dag er domineret af grise, lægemidler og vindmøller, så er det også et billede, der meget vel kan stå til at blive ændret i fremtiden.

Og selvom det meget konkrete og håndgribelige mål er at skaffe rent drikkevand i det tørkeramte Californien, så er den mere langsigtede ambition langt fra ”det rene vand” for den vandalliance, som den 4. april 2016 blev officielt igangsat af uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs i forbindelse med konferencen ”Water / More For Less - Sharing knowledge and best practise from the US & Denmark”. En alliance som skal sammentænke eksportfremme, vandteknologisk innovation, videndeling og vidensudvikling på baggrund af et samarbejde mellem danske og amerikanske virksomheder, offentlige myndigheder samt uddannelses- og forskningsinstitutioner.

Og følger man udmeldingen fra USA’s præsident Barak Obama, så er grobunden for en investering i danske vandkompetencer og -løsninger i hvert fald godt lagt i og med, at USA planlægger at gennemføre projekter på vandområdet for 50 mia. kr. over de næste år.

Samarbejdet i Water Technology Alliance (WTA) California, som alliancen hedder, skal derfor også munde ud i en eksportmodel for dansk vandteknologi, der i første omgang skal udrulles i Californien, men på sigt også i andre dele af verden. Samtidig er målet også, at projektets metodik kan overføres til andre brancher i forhold til øget handel og skabelse af ny viden.

Water Technology Alliance (WTA) California er støttet af Industriens Fond med 4,1 mio. kr. Med i alliancen er Kamstrup, Applied Biomimetic, Danfoss, Grundfos, Rambøll, Skytem, DHI, Leif Koch A/S og Smith Innovation. Aarhus Vand er tovholder i vandalliancen, som er fysisk forankret hos det danske Innovation Center i Silicon Valley.

Læs mere om projektet her

Læs også Mikkel Thomassens blogindlæg Kan vandinnovation være disruptive?

 

Foto: Anja Wolff