Pejsestuearrangement: Slip formatet fri... /// Downloads

Vi slipper formatet fri og går fra ild i pejsen til kolde drinks på den grønne tagterrasse, når vi udfordrer byggeriets konkurrenceformat i jagten på innovation og fantasi. Vel mødt til pejsestuearrangement den 24. juni.

Billeder siger mere end tusind ord. Men hvad med lyd, tid og bevægelse i byggeriets konkurrenceformat. Er formatet for frit eller for styret i en tid, hvor behovet for at gentænke rammerne om f.eks. byens vand og boformer er højt, men hvor kompleksiteten samtidig stiger, i takt med at flere og flere interesser og socioøkonomiske problemstillinger skal inkluderes.

Det er påfaldende, at tidens konkurrenceprogrammer bliver mere og mere formaliserede velvidende, at innovation og nyskabelse kræver frit spil.

Selvom kommunikationsteknologien har taget syvmile skridt, har repræsentations-formerne inden for byggeriet – særligt arkitektkonkurrencen - ikke flyttet sig meget. De håndtegnede plantegninger er godt nok blevet digitale, men selve rammen (snit, plan, opstalt) synes at være det foretrukne fartøj både for bygherre og rådgiver, når tanker om et fremtidigt byggeri eller anlæg skal udvikles og kommunikeres.

I den danske pavillon på sidste års arkitekturbiennale satte kurator Stig L Andersson fokus på menneskets behov for at gå på opdagelse, blive overrasket og bruge sin fantasi. I dag kommunikeres atmosfæren og følelserne primært i visualiseringen eller renderingen, som skal rumme det hele og ofte bliver læst for konkret. Kunne andre medier med fordel adressere det uhåndgribelige?  Hvad ville der ske, hvis formatet blev sat fri - for eksempel som en film, et lydspor eller et essay?

Set fra en innovationsvinkel er det nærliggende at spørge om det fastlåste format er en ideel ramme om nyskabelse - eller om tanker og aspekter af oplevelsen udelades til fordel for en målbarhed, som måske også kunne udelades i de indledende faser. Går konkurrenceprogrammet fra at være en rapport til at være en kontaktannonce - fra mindre symfoniorkester til mere jazz? Konkurrenceprogrammer skal både instruere og inspirere er budskabet fra Smiths partner Mikkel A. Thomassen - læs med her og bedøm selv.

Ved årets andet pejsestuearrangement fortsætter vi debatten om måden, hvorpå vi kan udvikle vores tænkning om byggeriet og den måde, hvorpå vi ”tegner” fremtidens byggeri. Vi giver bolden op til debat - og inviterer dig til at slå den tilbage, ud men allerhelst i spil.

Hvornår: onsdag d. 24. juni 2015 kl. 15-17

Hvor: Smith, Rønnegade 1, 5. sal, 2100 København Ø

Det er gratis at deltage i arrangementet, men antallet af pladser er begrænset. Tilmelding sker ved at sende en mail til Marie Sax Røgind på: msr@smithinnovation.dk senest den 19. juni. Send også en mail, hvis du efterfølgende bliver forhindret i at deltage – så vi kan give pladsen til en anden.