Blogindlæg

"Vi bygger for at skabe indeklima"

At indeklima vitterligt er ”det nye sort” stod klart efter Smith’s første pejsestuearrangement.

Der var ild i pejsen, sol gennem ruden og med en række gode mennesker samlet, var der også tryk på indeklimaet i pejsestuen, da Smith inviterede til en eftermiddag med fokus på indeklima. De tilstedeværende repræsenterede tilsammen hele byggeriets værdikæde, og konklusionen var klar: vi har en opgave med at synliggøre vigtigheden af det gode indeklima, for dermed at etablere markedsgrundlagt for nye løsninger, som understøtter denne uundværlige del at vores bygninger.

Vi indledte eftermiddagen med en kort præsentation af, hvordan vi i Smith er optaget af at bidrage til udviklingen af indeklimadagsordenen. Partner Christian Niepoort præsenterede, hvordan Smith bl.a. arbejder med at udvikle en decentral ventilationsløsning, som gør det muligt at regulere indeklimaet på rumniveau. Samtidig er vi optaget af at understøtte de gode ideers vej ud på markedet, hvorfor vi har oprettet et salgsselskab, Sustainair, hvor ambitionen er at levere en one-stop-shop indenfor bæredygtige løsninger til et bedre indeklima.

"Vi bygger for at skabe indeklima” med det citat præsenterede vi den første taler, Professor Lars Gunnarson, som er indeklimaforsker ved Aalborg Universitet (tidligere SBi). Gennem sit virke som forsker, har han i mange år beskæftiget sig med alle konsekvenserne ved dårligt indeklima – der er årligt flere, som dør af lungekræft forårsaget af dårligt indeklima, end der er folk, som dør af trafikuheld. Vi udsættes for hormonforstyrrende stoffer gennem valget af byggematerialer og dårligt indeklima kan forårsage hovedpiner, øjengener og træthed i hverdagen. Dokumentationen for de negative konsekvenser findes. Nu er det, ifølge Lars Gunnarson, et spørgsmål om, at den viden, der er etableret på området, fremadrettet skal være med til at udforske og dokumentere den anden side af ligningen: nemlig de gode effekter ved et godt indeklima.

Udfordringen med at menneskeliggøre indeklimaet, var et centralt omdrejningspunkt i debatten. Skal målsætningen være at skabe intelligente bygninger, som kan det hele selv – også på indeklimafronten? Eller skal vi arbejde med at forbedre brugerinterfacet, så der skabes større opmærksomhed og forståelse for vedligeholdelse af eksempelvis ventilationsanlæg? En af forklaringerne på, at indeklimaet er svært at forholde sig til kan også skyldes, at mens målene for et godt indeklima er objektive, er vores respektive indeklimapræferencer subjektive. Og så kan det være svært at forstå, at det lille ubehag kan have store langtidskonsekvenser – hvad enten det er forbundet med fugt som følge af tøj, der tørrer inden døre, beskidte filtre i ventilation, lugtgener fra byggematerialer eller røg der siver ind fra nabolejemål. 

Et bud på, hvordan vi kan blive bedre til at forholde os til indeklima, kom fra Göran Wilke, som præsenterede sin løsning IC-METER, der måler indeklimaet og kan koble det til vejrdata. Göran har tidligere været med til at indføre energiklasserne for hvidevarer, og ser tilsvarende muligheder for enkel formidling af indeklimaets kvalitet. Görans målsætning er at afmystificere indeklimaet i de situationer, hvor det er nemt for brugerne at afkode om indeklimaet er godt eller skidt.

For Göran er det ikke en målsætning at få fuldautomatiserede huse, da det vil fremmedgøre brugerne ift. deres indeklima. Derimod ønsker Göran at tilbyde en butler-funktion, som gør det muligt for brugerne at influere indeklimaet, når de har lyst, men hvor det også kan styre sig selv, når der er behov for dét. I Smith ser vi en fortsat større interesse for indeklimaet, og vi vil naturligvis selv fortsætte arbejdet med denne væsentlige udviklingsdagsorden i byggeriet. For os var det en fornøjelse at opleve, hvordan en eftermiddag med ild i pejsen, inspirerende oplæg, lidt portvin og de højere luftlag på femte sal kunne give frisk inspiration og pege frem mod et byggeri med bedre indeklima for alle der bor, arbejder og færdes i bygninger – for husk: vi er inden døre, og fuldstændig afhængige af et godt indeklima, over 90 % af vores tid.

Pejsestuearrangementer er et tiltag i Smith regi, hvor vi inviterer til en række faglige eftermiddage. Med afsæt i vores daglige arbejde med at understøtte byggeriets udvikling vil vi sætte fokus på aktuelle temaer og udviklingsdagsordner i branchen.