Blogindlæg

Sofakartofler og sundhedsgulerødder- scenarier for fremtidens hospitaler

Er du en sofakartoffel eller en sundhedsgulerod? Er du til en tur i helikopteren eller til det lokale landsbyhospital?

Det kan måske virke som nogle fjollede spørgsmål at stille, men de giver tilsammen fire vidt forskellige scenarier for hvilke hospitaler vi har brug for. Og dermed også for, om de mange milliarder der for tiden disponeres indenfor området er givet godt ud!

Spørgsmålene var essensen af et udviklingsforløb om mulighederne for at bruge scenariemetoden og spil til at forstå og inddrage brugerne i byggeriets tidligste faser. Overskriften for dette rul – der er en del af projektet ”Ide til program” - var fremtidssyn. Her havde vi i al ubeskedenhed stillet os selv og en håndfuld bygge- og hospitalsfolk følgende spørgsmål:

"Hvilke spilleregler for teknologi, menneske og sundhed kommer til at præge det 21. århundrede og hvordan kan man gennem spil og leg forholde sig til hvad de betyder for at bygge et hospital i dag?"

Det er spørgsmål af den slags, man ikke giver sig i kast med med mindfe man har kyndig assistance. Så tak til Peter Hesseldahl for introduktionen og afprøvningen af scenariemetoderne. Og til Kollision for koncepter til hvordan man kan omsætte de udviklede scenarier til et brugerinddragelsesspil.

Nu er det selvsagt begrænset hvad man kan nå i løbet af to workshopdage (og egentlig er det i første omgang heller ikke formålet med udviklingsforløbet). Ikke desto mindre vover vi i Smith gerne pelsen og konkluderer, at scenariemetoden er velegnet til at identificere de usikkerheder, der på fundamental vis afgør om og hvad der er behov for at bygge. Og at spil er effektivt til at koge dilemmaerne ned til overskuelige problemstillinger.

For hvilken ledelse kan igangsætte og programmere et nyt hospital uden at forholde sig til spørgsmål som:

  • Skal hospitalets funktioner samles et sted eller fordeles?
  • Er hospitalet en fysisk ramme eller kan behandling ske gennem virtuelle tjenester?
  • Er hospitalsdesign eksperimenterende eller evidensbaseret?
  • Strukturerer vi hospitalet med udgangspunkt i at skabe sammenhængende patientforløb eller for at optimere udnyttelsen af specialerne?
  • Hvor forskellige er brugernes kulturelle baggrund?
  • Er patienten aktiv eller passiv?
  • Hvor stort er oplandet: er hospitalet lokalt eller en del af en national / international arbejdsdeling?

Nå, ikke mere blog i denne omgang. Tilbage til løbebåndet…eller var det sofaen?

Illustration: Miss Lotion, http://www.misslotion.com 

Ovenstående scenarier og dertil hørende spil blev udviklet som led i i projektet ’Ide til program” der overordnet handler om bygherrens rolle i de tidligste faser af et byggeprojekt med hospitalsbyggeri som den gennemgående case. Bygherreforeningen er vært for det tre årige udviklingsprojekt, der er udviklet i samarbejde med Smith Innovation og som har modtaget økonomisk støtte fra Realdania og Erhvervs og Byggestyrelsens program for brugerdreven Innovation. Smiths arbejde med at udvikle og afprøve metoder til inddragelse af brugerne i udformningen af fremtidens hospitaler sker i tæt samarbejde med Region Hovedstaden, nærmere bestemt personerne med ansvaret for et nyt hospital på en bar mark ved Hillerød. Du kan læse mere om projektet ”Ide til program” her samt på Bygherreforeningens hjemmeside.