Klimatilpasning på landet skal sikre byer og skabe grøn vækst
Kraftige skybrud og oversvømmede vandløb har forårsaget skader i milliardklassen de sidste 4-5 år. Værditabet rammer især byerne, mens udfordringen ofte skal håndteres på landet. Løsningerne skal både sikre mod vandmasserne, men også skabe merværdi i form af grøn vækst og bedre natur- og bymiljøer.
Baggrunden for Partnerskabet er de massive investeringer i klimatilpasning, som Danmark og resten af verden står over for i de kommende år. Danske kommuner har siden 2012 indarbejdet klimatilpasning i deres kommuneplaner. 2015 bliver året, hvor kommunerne går fra plan til handling. Fra kortlægning til løsninger, der skal klimasikre land- og byområder. Investeringerne i produkter, anlæg, styring og rådgivning vil være i milliardklassen og der bliver brug for nye løsninger og nye parter.
”En række byer oplever store problemer med, at deres åer oversvømmer bymidten, når det regner meget og ikke mindst længe. Der er brug for nye konstellationer af aktører og vidensfelter, der kan løse problemerne helhedsorienteret og langsigtet, der hvor de opstår snarere end at forsøge at afhjælpe dem enkeltvist og lokalt, der hvor vandet havner. Udviklings- og markedspotentialet er stort i både Danmark og udlandet”, siger Mikkel Thomassen fra Smith Innovation, som leder partnerskabet i samarbejde med Teknologisk Institut og Orbicon.
I samarbejde med fem kommuner (Herning, Aarhus, Gribskov, Vejle og Holstebro) og forsyninger har partnerskabet bag Vandet fra landet afdækket muligheder og behov for klimatilpasning og identificeret fem overordnede udfordringer, som vurderes at have et markant markedspotentiale – både i dansk og international skala. Hovedfokus er dels på løsninger, der kan hjælpe med at samle data og værdisætte og prioritere klimatilpasningsløsninger, og dels på produkter der kan være med til at forsinke eller styre vandstrømme fra marker og i vandløb.
Virksomheder og vidensmiljøer kan byde ind med løsninger fra i dag (9. oktober) og frem til den 1. december 2014.
Parterne bag de løsninger, som vurderes at have det største vand- og vækstpotentiale inden for partnerskabets levetid (2016), inviteres til et udviklingsforløb med henblik på markedsmodning. Senere i forløbet vil være mulighed for at teste udvalgte løsninger enten i laboratoriet eller i en eller flere af de involverede kommuner.
Partnerskabet er finansieret af Naturstyrelsen og er en del af regeringens innovationsstrategi. Partnerskabet ledes af Teknologisk Institut, Orbicon og Smith Innovation.
Yderligere oplysninger: Mikkel Thomassen, mat@smithinnovation.dk, T 2960 9176