Publikation

Innovation i byggeriet - En kvantitative kortlægning af innovationsaktivitet og -kapacitet i dansk byggeri

Har byggeriet et innovationsproblem? Smith har udført en analyse for Realdania, der tager temperaturen på innovationen i byggeriet. Nøgletallene er udgivet i syv faktaark, der giver hver deres vinkel på den aktuelle status for byggeriets innovation.

Den danske byggeeksport er lav. Byggebranchen bruger færre penge på innovation, forskning og udvikling end andre brancher. Byggeriet er gode til opstart af nye virksomheder, men mange forsvinder hurtigt igen.

En række nye nøgletal udgivet af Realdania giver et aktuelt billede af innovationen i byggeriet og skal forbedre grundlaget for dataunderstøttende drøftelser om branchens udvikling.  

Et aspekt af dette er at sikre, at arbejdet med branchens udvikling baserer sig på faktuel viden. For hvordan står det egentlig til med byggeriets innovationsindsats og -kapacitet? Hvad fungerer, og hvad fungerer ikke? Uden at kende udgangspunktet er det svært at vide, om byggeriet som branche forbedrer sig, og om vi er på rette vej.

Realdania har derfor valgt at støtte gennemførelsen af en statistisk udredning af byggeriets innovationsindsats og -dynamik foretaget af Smith. Hvor andre analyser af innovationen i byggeriet ofte sker på baggrund af tal, der kun vedrører de udførende – dvs. bygge og anlægsvirksomhederne, inkluderer den nye analyse også arkitekterne, de rådgivende ingenører og materialeproducenterne, hvilket giver et mere fuldstændigt billede af branchen.

Analysens resultater er offentliggjort i en række ”faktaark” udgivet af Realdania. 

De syv ark omhandler nøgletal for: 

  • Eksport
  • Innovation, forskning og udvikling
  • Størrelse og skalafordele
  • Den selvoplevede innovation
  • Intellektuelle rettigheder
  • Funding
  • Startups og iværksætteri

Faktaarkene kan downloades herunder og via Realdanias website

Den bagvedliggende baggrundsrapport foretaget af Smith samler data fra kørsler efter særlige brancheinddelinger fra statistiske databaser, herunder Danmarks Statistisk og Eurostat. Baggrundsrapporten kan downloades i menuen til venstre.