Bæredygtig byfortætning
Baggrund
Byfortætning er en de vigtigste strategier for at skabe bæredygtige byer. Blandt andet fordi der er en klar sammenhæng mellem stigende bytætheder og større andel af gang- og cykeltrafik og kollektiv transport.
"Det betyder lavere energiforbrug, som fører til lavere Co2 udslip. Men samtidig kan det understøtte en mere blandet og levende by, med mennesker i gader og på torve og cafeer på gadehjørnerne,’’ fortæller lektor Christian Fertner, Landskabsarkitektur og planlægning, KU, som er medforfatter på projektet.
Alligevel er billedet både herhjemme og i udlandet, at byerne vokser udad og bruger stadig mere areal.
"Derfor er der behov for at få skabt klarhed over de forskellige tilgange, der er til byfortætning rundt omkring i landet," siger associeret partner Søren Smidt-Jensen fra Smith Innovation og tilføjer: "Derudover skal vi have gjort det helt klart, hvilke udfordringer og muligheder der kommer med byfortætning. På den måde kan vi bedre og smartere arbejde med planlægning af fremtidens byer i kommunalt og regionalt perspektiv."
Dilemmaer
Fortætning af byerne rejser mange dilemmaer. Hvordan påvirker det byernes grønne områder, som ikke kun har en rekreativ værdi, men også spiller en rolle i forhold til klimatilpasning og biodiversitet? Det er også en bekymring, om stærk fortætning kan påvirke levevilkår og bykvalitet negativt. I mange byer er der direkte en folkelig modvilje mod højhuse.
"Dilemmaer vil derfor også være en del af projektet. For kun ved at være bevidste om dem, kan vi skabe strategier der samtænker fortætning, byliv og klimatilpasning" afslutter professor Gertrud Jørgensen fra Landskabsarkitektur og Planlægning, KU.
Hvordan?
I projektet undersøger vi hvad der sker lige nu i Danmark. Byfortætning er højt på dagsordenen i mange danske byer. I projektet ser vi statistisk på arealudviklingen i danske byer, og gennem eksempler på byer, der arbejder med byfortætning, undersøger vi, hvad drivkræfterne er, og hvordan det foregår i praksis. Projektet kigger også på internationale erfaringer og redegør for den nyeste danske og internationale forskning på området.
Projektet er allerede i gang og de første resultater ventes klar i marts 2023.
Fakta
Projektet er støttet af Realdania. Det udføres i samarbejde mellem forskere fra Landskabsarkitektur og Planlægning på Københavns Universitet og Smith Innovation.
Kontakt
- Professor Gertrud Jørgensen, Københavns Universitet, gej@ign.ku.dk
- Lektor Christian Fertner, Københavns Universitet, chfe@ign.ku.dk
- Associeret partner, PhD, Søren Smidt-Jensen, Smith Innovation, ssj@smithinnovation.dk
Nyheden er skrevet i et samarbejde mellem ovenstående.