Urban Commons - Nye fællesskaber
Virusåret har lært os, at vi godt kan overleve på en diæt af stat og nærmeste familie. Men hvis vi skal leve, kræver det fællesskabet midt imellem. Af samme grund er vi strømmet ud på gader, pladser og parker; genfundet glemte bænke og små lækroge; opdaget moser og åndehuller, vi ikke anede fandtes lige rundt om gadehjørnet.
Godt gået af os. Og ikke mindst, godt gået af byen.
Nu lysner det stille og roligt, og man fornemmer udsigten til en mere normal hverdag. Men trods længslen efter flere fysiske møder og mindre Microsoft Teams, kan vi ikke lægge den digitale forbundethed bag os. Der er et ”før og efter” verden blev digitalt forbundet. Alt lige fra indkøb, politiske diskussioner, seneste nyheder, jagten på kærlighed, livets mening og rejsen til (måske) sommer er digitalt rammesat og styret.
Nettet var løftet om decentralisering og forskellighed som endte i det stik modsatte. Aldrig har så få ejet så meget, og aldrig har modellerne for økonomiske logikker været så ensrettede.
Tid til nye måder at skabe, eje og dele byen
Digitaliseringen af vores økonomi er brand på et bål, der har ulmet længe: at vores byer er pressede. Det gælder ikke mindst, når man ser ud over de hjemlige kanter. Prisernes himmelflugt indebærer, at social forskellighed og byens åbne rum også sendes på flugt. Vi elsker byens fælles steder, men har endnu ikke fundet markedsmodeller, der gør dem værd at investere i.
Tiden er inde til at udvikle en vaccine, der gør vores byer modstandsdygtige.
Tiden er inde til at bruge digitalisering til at gøre borgere stærkere og ikke svagere.
Tiden er inde til at finde nye måder at skabe, eje og dele byen på.
For 100 år siden oplevede byen også et boom i tilflytning og investeringer. Frem for at lade udviklingen af boligmarkedet udspille sig alene som en kamp mellem private investorer og offentlig regulering, fandt man på noget tredje: andelsboliger og almennyttige boligselskaber. Man ophævede ikke byernes økonomiske tyngdekraft – byer vil altid være steder lavet af penge, og hvor penge laves - men man gjorde det muligt for mange at være medejer. Og gjorde det dermed muligt for mange at forme og tage ansvar for byens fremtid.
Smith lancerer ny virksomhed
Vi har brug for en ny almennyttig bevægelse. Denne gang ikke for bygningerne, men alt det mellem dem.
DERFOR LANCERER VI NU TANKEN OG VIRKSOMHEDEN
URBAN COMMONS.
Smith Innovation har fået en lillesøster!
I Urban Commons vil vi arbejde med at facilitere og finansiere byens fællesskaber. Om fællesskabet er et vejtræ, en park, en helhedsorienteret kystsikring af vores byer eller noget helt fjerde, vil vi afklare sammen med jer. Urban commons er et fællesskab, vi gerne vil udvikle i fællesskab.
Urban Commons står på tre ben:
- I Sustain Solutions (Smith Innovations første søsterselskab) lærte vi, at det er muligt at bygge bro mellem de mange oplagte investeringsmuligheder i byggeriet og investorernes behov for aktiver med langsigtet bæredygtighed.
- I Smith Innovation har vi gentagne gange oplevet, ikke mindst i forbindelse med klimatilpasning, at kommuner vælger løsninger, de selv oplever som mindre gode, fordi de ikke kan overskue faciliteringen og finansieringen af sammenhængende tiltag.
- I udviklingsarbejdet Den Stille Revolution – lavet i tæt samarbejde med BLOXHUB og Dark Matters – er det blevet klart for os, hvordan digitalisering kan bruges til at udvikle kontrakter og markedsformer, der fremmer civilsamfundet og byen frem for at afskaffe dem.
I Smith Innovation har vi altid arbejdet for at fremme udvikling i byggeriet. Gerne ved at stille os på den del af udviklingsbanen, hvor alle andre ikke står (endnu). Tiden er inde til at give bolden op på ny.
Pointen er, at nærhed betyder noget. Forskellighed uden nærhed, er fremmedgjorthed.
Det gælder også på de indre linjer, hvor vi her den 1. marts har flyttet hele kontoret til BLOXHUB. Da vi for snart 10 år siden flyttede til Rønnegade 1 var det for at give plads til, at Sustain Solutions kunne vokse. Det er lykkedes over al forventning og Sustain har fundet sine egne ben. Og et mere oplagt sted en BLOXHUB findes næppe, hvis målet er at udvikle byggeriet i et lykkeligt møde mellem TECH og BY.
Tiden er inde til nye fællesskaber.
_______________________
Tilmeld dig online debat og lanceringen af Urban Commons den 15. marts 15-17