Styrk byggeriet i Danmark gennem forskning
I en ny rapport tager Værdibyg temparaturen på forskning, uddannelse og innovation i byggeriets processer. Og det ser ikke så godt ud:
- Den offentliges forskningsindsats er aftaget over de sidste 10 år
- Der er ganske få forskere inden for feltet
- Der mangler rankede journals til at publicere i.
Problemet er ikke "bare", at byggeriet som bekendt er en nøglesektor økonomisk. Som jeg er optaget af i min igangværende post-doc på KADK, er der en meget tæt sammenhæng mellem byggeriets processer og organisering på den ene side og så de resultater, branchen kan levere på den anden side. Hvis byggeriet for alvor skal medvirke til en bæredygtig omstilling, kræver det en gentænkning af byggeriets organisering. Det er svært at se, hvor den skal komme fra, hvis ikke forskning, innovation og uddannelse er en prioritet.
Sat på spidsen og lidt højstemt: Den forskning, Værdibygs rapport peger på mangler, er afgørende. Ikke bare for byggeriet. Men for en bæredygtig fremtid.
Behov for et andet fokus
Det er positivt, at der bliver skabt debat på dette område, men i et indlæg til Byrummonitor vil mine forskerkollegaer på KADK og jeg gerne argumentere for at lægge fokus et andet sted. For det er ikke nok at fokusere på byggeprocesserne på byggepladsen. Vi er også nødt til at se på, hvordan processerne i hele byggeriets værdikæde understøtter nutidens store krav om grøn omstilling.
Vi skal spørge, hvorfor vi bygger og for hvem. Ellers når vi aldrig i mål med den grønne omstilling. Og branchen skal sætte barren højere.
Læs debatindlægget i Byrummonitor
Læs også indlægget i Dansk Byggeri:Styrk byggeriet i Danmark med et nationalt forskningscenter