Et års søgen efter veje til biobaseret byggeri
Projektet Veje til biobaseret byggeri blev sat i værk i 2023 med udgangspunkt i formålet om at reducere byggeriets klimaaftryk ved brug af biobaserede byggematerialer fremstillet af fornybare ressourcer frem for ikke fornybare råstoffer, som graves op af jorden og på sigt vil udtømmes. Nu markeres første projektfases afslutning med en afrapportering af de foreløbige konklusioner.
Projektets indledende fase har haft fokus på, hvor og hvordan der skal sættes ind for at accelerere brugen af biobaserede byggevarer – samt hvilke muligheder og barrierer der gør sig gældende i forbindelse med skaleringen af biobaseret byggeri. Det er blevet gjort ved at undersøge det eksisterende skalerede produktionsapparat samt de mindre producenter, der enten er etablerede eller undervejs.
Afrapporteringen er ligeledes springbrættet til den næste fase af Veje til biobaseret byggeri, der har særligt fokus på accelerationen gennem etablering af produktion, netværksdannelse og eksempelbyggerier. Etablering og skalering af dansk produktion af byggematerialer har i første omgang primært fokus på byggevarer af afgrøderne hamp, halm og græs/kløvergræs, da disse afgrøder enten kan tages ud som en sidestrøm fra eksisterende værdikæder (halm) eller kan igangsættes og bidrage til at reducere kvælstofs udledning, øge nitratbinding (græs) og forbedre jordkvaliteten (hamp) og på den måde bidrage til en omstilling af landbruget, som vil kunne ændre afgrøder og etablere nye handelsrelationer.
Vi håber I vil være nysgerrige og med til at udbrede viden, kendskab og praksis indenfor biobaseret byggeri som én strategi ud af flere for at omstille byggeriet i en mere bæredygtig retning.
Emner i afrapporteringen:
BYGGERI OG BIOØKONOMI – NULSTILLING OG OMSTILLING?
DEN ETABLEREDE BYGGEVAREPRODUKTION
ET SPIRENDE NETVÆRK AF BIOBASEREDE PRODUCENTER
VÆRDIKÆDERNES UDFORMNING – ANDRE SKALAFORDELE I BIOBASERET PRODUKTION
PRODUKTIONSFORMER
FREMTIDSSCENARIER
VEJE VIDERE
Jagten på det biobaserede produktionsapparat - At finde nålen i høstakken
Smith Innovation har kun stået for en lille del af videns indsamlingen i fase et af projektet. Derudover har Det Kongelige Akademi stået for at kortlægge brug af biobaserede materialer gennem tiden for at kunne definere en biobaseret byggeskik. BUILD Aalborg universitet har undersøgt materialeegenskaber for biobaserede byggevarer, så de kan bygges sikkert i vores bygninger. Artelia har undersøgt hvilke bygningsdele og byggevarer der særligt er behov for og potentiale i at udskifte med biobaserede bygningsdele. Aarhus Universitet har undersøgt hvilke afgrøder der med fordel kan dyrkes på det danske landbrugsland i fremtiden. Københavns Universitet har undersøgt hvilken rolle skovrejsning vil kunne spille i dette setup. JaJa Architects har samlet alle trådende i en samlet rammefortælling med et ønske om at kunne skabe en ny fortælling hvor landbrug og byggeri går hånd i hånd og tager kampen op imod udfordringer som CO2 påvirkning, udvaskning af nærringsstoffer til have og fjorde og tab af biodiversitet.