Nyhed

2023 i Smith Innovation

Dato
12.01.2024
Blandt 2023’s mange forskellige projekter var det bl.a. klimakrav og biobaseret omstilling, som fyldte særligt meget i Smith. Projekter som på både konceptuelt og konkret niveau udfordrede eksisterende opfattelser og tilgange til, hvordan vi bygger og skaber det byggede miljø. Projekter som gennem proces og produkt forhåbentlig er det med til at rykker ved eksisterende præmisser og vise veje til et byggeri, der er mere i balance med planetens ressourcer. Det lyder jo meget højtsvævende, så lad os gøre det lidt mere jordnært – bogstaveligt talt:

Træ, strå og stampet lerjord

Tre pavilloner bygget i stampet lerjord, træ, strå, genbrugsglas og tegl omdannede den ellers let oversete Søren Kierkegaards Plads til et velbesøgt udstillingsområde med eksempler på fremtidens boligbyggeri med 75% lavere CO2-udledning. Udstillingen var et led i Realdanias og Villumfondens indsats ”Boligbyggeri fra 4 til 1 planet”, hvor pavillonudstillingen markerede de tre vindere i ”Bright Ideas”-konkurrencen, som Smith har været operatør for.

De tre pavilloner udstillede hver sit bud på boligbyggeri, der holder sig inden for planetens ressourcer – noget der kun lader sig gøre gennem velovervejede materialevalg og nytænkende designkoncepter. For både del og helhed, koncept og konstruktion skal gennemarbejdes for at nå ned på et klimaaftryk på ca. 2,5 kg CO2/m2. Resultatet afføder alt andet lige en ny æstetik, der i langt højere grad tager afsæt i naturen og materialets egenskaber, men også hvordan vi som brugere forholder os til aspekter som boligareal, vedligehold og fleksibilitet.

Vi glæder os til at følge initiativet – bl.a. under de nuværende eksempelbyggerier, der opføres rundt om i landet, hvor Smith er med som faglig sparringspartner.  

Accelerering af klimakrav til bygninger i Europa

På de internationale linjer tog vi med acceleratorprojektet INDICATE for alvor hul på udbredelsen og deling af erfaringerne med klimakrav til bygninger – til en start på tværs af tre europæiske lande. Projektets formål er at danne det nødvendige datagrundlag og sikre industriens opbakning til at indføre klimakrav til bygninger. Et projekt, der ligger fuldt i tråd med vores fokus på systemisk forandring i byggeriet.

I Smith ser vi nemlig klimakravene som et første skridt til senere hen at kunne arbejde systematisk med at reducerer byggeriets aftryk på planeten. Acceleratoren igangsætter et vigtigt arbejde med at udbrede livscyklustilgangen, hvor også materialernes indlejrede ressourceforbrug indgår. På nationalt niveau bidrager INDICATE til et skifte fra et mangeårigt fokus på bygningers energiforbrug til et mere helhedsorienteret blik.

Som overordnet programleder for INDICATE ser vi frem til at understøtte de involverede konsortiers metodeudvikling, så der skabes de rette forudsætninger for at arbejde databaseret med byggeriets grønne omstilling.  

Scenarier for biobaseret værdikædeomstilling

Og lad os slutte, hvor vi startede – ved de gravede byggematerialer. I efteråret annoncerede Realdania sin nye indsats ”Veje til biobaseret byggeri”, hvor vi - i samarbejde med en tværsektoriel projektgruppe – undersøger, hvad der skal til for at øge brugen af biobaserede materialer i byggeriet.

Med fokus på både eksisterende, nyetablerede og fremtidige produktionsmetoder afdækker vi potentialer og barrierer for etablering og skalering af biobaserede værdikæder, som føder ind i byggeriet. Udarbejdelsen af disse scenarier for biobaseret værdikædeomstilling er med til at kvalificere beslutningsgrundlag for Realdanias kommende indsats på området.

Her bliver det særligt interessant at se på mødet mellem landbrug og byggeri, og hvilken nøglerolle det kommer til at spille for omstillingen.

Vi glæder os til at være med til at løfte byggeri og landbrug ind i en fremtid, der gror.

Vi ses i Smiths Vinstue

Vi skal også lige nå at nævne, at 2023 var året, hvor vi for første gang bød indenfor til Smiths Vinstue. Et event-format, hvor der er plads til dialog og refleksioner, og hvor vi dyrker diskussionen frem for konklusionen. Baggården ved Ubbes Vinhandel har gennem året dannet ramme om diskussioner om levende byggematerialer, bæredygtig byfortætning og landskaber formet af energiproduktion – hver gang i selskab med inspirerende forskere og praktikere og selvfølgelig med vin i glassene.

I 2024 åbner vi flere flaske og samtaleemne op for alle, der har lyst til at diskuterer rammerne og præmisserne for at udvikle byer og byggeri i balance med planeten. Vi ses.  

_______

Vi kunne have nævnt mange andre projekter…

… men her var fik du et særligt udpluk af det, der har optaget os i det forgangne år. Afslutningsvist vil vi lige komme med nogle anbefalinger til et par publikationer, vi i 2023 har været med til at producere:

God læselyst!

1 / 6