Nyhed

Hvilken fortid skal vi lære af?

Skrevet af
Dato
07.11.2023
Det er slående, hvor meget inspiration der er hente i historien, når byggeriets bæredygtige fremtid skal tegnes. Tag bare bindingsværkshuset. Bygget med træ og tækkerør – det vi i dag kalder biobaserede materialer. Sat sammen, så det er til at skille ad og flytte (hvilket de faktisk også blev) – det vi i dag kalder design for disassembly. Lavet af materialer, der let kan komme tilbage til udgangspunktet – det vi i dag kalder cirkulær. Med processer, der ikke krævede store mængder energi i produktion og opførelse – det vi i dag kalder lavkarbon byggeri.

Vi skal med andre ord lære af fortiden til fremtidens byggeri.

  • Men hvilken fortid, er det præcist, vi skal lære af?
  • Hvilke materialer, løsninger og ikke mindst forståelsesrammer er særligt vigtigt at fokusere på?
  • Og hvor er kravene og forventningerne anderledes i dag, end da vi sidst byggede huse med udgangspunkt i planetens ressourcer?

Svarene findes selvsagt ikke hos en enkelt faglighed, men på tværs af byggeriets værdikæde. Vi havde heldigvis en del af den repræsenteret til vores debat på Building Green DK om ”Dansk byggeskik gennem tiden”:

  • Tak til Olga Popovic Larsen for at komme med vigtige nedslagspunkter i udviklingen af dansk byggeskik - før den blev moderne og industrialiseret.
  • Tak til Thomas Gerner for at understrege stråets/tækkerørets potentialer i fremtidens arkitektur.
  • Tak til Uffe Leth for at give et arkitektonisk, praktisk og æstetisk perspektiv på tækkede facader i bymæssige sammenhænge. Og pege på, at en ny byggeskik også handler om en ny brugsskik – hvordan vi forstår og bruger vores bygninger med omtanke og respekt.
  • Tak til Anne Beim for at vise de kvaliteter der kan opstå, når man som eksperimenterende forskningsmiljø får mulighed for at gå i dybden med historiske materialer og omsætte dem til nutidige løsninger.
  • Tak til Jørgen Dalgas Hedeager for at dele erfaringer fra arbejdet i JDH Byg, som i en årrække har bygge med klimavenlig byggesystemer af hovedsageligt halm og træ og gjort bæredygtighed til en integreret del af at skabe arbejdsglæde.

Bæredygtighed handler om andet og mere end materialer og LCA-beregninger.

Det handler om vores forståelse og praksis i alle led af værdikæden. Vi glæder os til i Smith Innovation fremadrettet at bidrage til udviklingen af en ny byggeskik, hvor vi alle er ressource-forvaltere.