Nyhed

RESPOND - Bynatur og grønne byrum

Dato
29.08.2022
Pandemien lukkede vores samfund ned, men åbnede for nye måder at bruge vores hverdag på. Seniorforsker Jacob Norvig Larsen fra BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø - peger på, hvorfor det er vigtigt at tænke i forbedring af vores bynatur og grønne byrum.

Er der potentiale for at udvikle vores bynatur og grønne byrum i kølvandet på pandemien?

"Det er der! Pandemien understregede, hvor stort behov vi har for bynatur og grønne byrum – for at vi kan trives og have det godt. Et boom i de udendørs fitness-aktiviteter under pandemien er et synligt eksempel. I de grønne uderum er der mere plads til social interaktion, fysisk aktivitet og fordybelse end i det, vi kalder de grå uderum, altså gader, torve og pladser. Oven i det er det veldokumenteret, at vi bevæger os mere, når vi er udendørs og, at det er både mentalt og fysisk sundt at være i nærheden af og opholde sig i natur og parker."

Hvad er de vigtigste vi har lært om bynatur og grønne byrum under coronapandemien?

"At vi havde et stort behov for at komme ud og bevæge os og mødes under pandemien. Der var stor efterspørgsel på udendørs steder med god plads – altså områder med lav smitterisiko. Vi kunne også se, at den udbredte brug af parker mv. slider hårdt på de grønne områder, og at der er behov for hyppigere tilsyn og affaldsindsamling, dvs. en større driftsomkostning.  Og vi så, at private, offentligt tilgængelige udearealer i nye bydele tit er fattige på grønne kvaliteter/bynatur."

Hvad skal der til for, at vi i fremtiden skaber bynatur og grønne byrum, der kommer alle til gavn?

"Vi skal lære af det, vi så under nedlukningerne: Der er brug for flere grønne områder i byerne. Vi skal allesammen have under 500 meter til nærmeste grønne område - det er den afstand, vi ved, vi vil bevæge os fra vores hjem for at komme til f.eks. en park. Og vores grønne områder skal bindes bedre sammen af grønne ’korridorer’. I dag har byudvikling fokus på fortætning og højde – og det trækker ofte i modsat retning."

Dette interview er udarbejdet af Charlotte Aabo i samarbejde med Smith Innovation og Toke Falk Sabroe. 

____

OM "RESPOND - RAMMERNE OM DEN NYE HVERDAG"

RESPOND vil skabe viden om coronas effekt på vores adfærd og fysiske rammer samt inspirere og igangsætte nye løsninger for et mere modstandsdygtigt byggeri med bedre livskvalitet for alle.

Som en del af indsatsens løsningsspor støtter Realdania de bedste kommercielle, skalerbare ideer inden for det byggede miljø og skabt under pandemien. Målet er at hjælpe løsningerne ud på markedet. Læs mere og søg op til 500.000 i udviklingsstøtte HER