Nyhed

RESPOND - det hybride arbejdsliv

Dato
16.08.2022
Har du en ny løsning født under pandemien? Pandemien lukkede vores samfund ned, men åbnede for nye måder at gentænke vores hverdag. Vi har spurgt forskerne Mette Mechlenborg og Toke Haunstrup Christensen fra BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, hvorfor det er vigtigt at udvikle det hybride arbejdsliv i fremtiden.

Er der potentiale for at udvikle det hybride arbejdsliv i kølvandet på pandemien?


"Ja, der er et stort potentiale i at skubbe til vores indgroede forestillinger om, hvad det gode arbejdsliv er. Overordnet set lærte nedlukningerne mange danskere glæden ved at arbejde hjemme. Samtidig erfarede arbejdspladserne, at det godt kunne lade sig gøre, uden at det gik ud over produktionen. Begge dele har rykket ved vores forestillinger om arbejdslivet og gjort ideen om det hybride arbejdsliv meget aktuelt. Også fordi det hybride arbejdsliv rammer ned i andre store samfundstemaer såsom balancen mellem arbejdsliv og fritidsliv, stress som en folkesygdom, bæredygtighed og individualisering vs. fællesskab."

Hvor lurer farerne ved det hybride arbejdsliv - for arbejdspladserne og medarbejderne?


"I øjeblikket mangler der arbejdskraft, så det har betydet, at arbejdspladserne er ekstra fokuserede på at kunne tilbyde medarbejdere gode forhold, herunder muligheden for selv at tilrettelægge deres eget arbejdsliv. Det kan ændre sig. Derudover tyder vores pilotprojekt Hjemmearbejdets betydning efter corona på, at for meget hjemmearbejde også kan gå ud over sammenholdet og innovationen på arbejdspladsen. Den anden vej rundt ser vi et behov for redskaber til at afgrænse, afskærme og håndtere det voldsomme indgreb i privatsfæren som hjemmearbejdet også er."

Kan det hybride arbejdsliv være lig med et godt arbejdsliv på fremtidens arbejdsmarked?
 

"Vi tror, at hjemmearbejdet er kommet for at blive. Det rummer nemlig muligheden for et opgør med industrisamfundet idé om otte timers arbejde, otte timers fritid og otte timers hvile - i stedet bevæger vi os mod et arbejdssamfund med større fleksibilitet, og derved mulighed for at tilrettelægge ens arbejdsliv i forhold til behov, livssituation og boligønsker. Dette er selvfølgelig ikke uden risici, idet det grænseløse arbejdsliv også kan lægge pres på mange - men vores studie peger på mulige positive gevinster ved denne udvikling. Derudover kan der være vigtige gevinster i forhold til flyttemønstre, mindre pendlingstransport og større livskvalitet – det håber vi at komme til at kigge mere på."

Dette interview er udarbejdet af Charlotte Aabo i samarbejde med Smith Innovation og Toke Falk Sabroe. 

____

OM "RESPOND - RAMMERNE OM DEN NYE HVERDAG"

RESPOND vil skabe viden om coronas effekt på vores adfærd og fysiske rammer samt inspirere og igangsætte nye løsninger for et mere modstandsdygtigt byggeri med bedre livskvalitet for alle.

Som en del af indsatsens løsningsspor støtter Realdania de bedste kommercielle, skalerbare ideer inden for det byggede miljø og skabt under pandemien. Målet er at hjælpe løsningerne ud på markedet. Læs mere og søg op til 500.000 i udviklingsstøtte HER