Nyhed

RESPOND- fremtidens fællesskaber og mødesteder

Dato
12.08.2022
Pandemien lukkede vores samfund ned, men åbnede for nye måder at gentænke vores hverdag. Vi har spurgt forskerne Marie Stender og Lene Wiell Nordberg fra BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø -, hvorfor det er vigtigt at finde nye fællesskaber og mødesteder i fremtiden.

Er der potentiale for at skabe nye rammer for mødesteder og fællesskaber i kølvandet på pandemien?

"Ja, det er der helt sikkert! Pandemien viste os, at vi fandt nye fællesskaber og mødesteder da vores skoler, beboerhuse, biblioteker, klubber m.m. lukkede - altså alle de steder, der normalt er rammen om vores sociale møder uden for hjemmet. Nu skal vi bruge det, vi har lært under nedlukningerne. Vi kan se på de steder, hvor møderne mellem mennesker opstod på trods af restriktioner – og gribe de muligheder der er for at ændre vores mødesteder og fællesskaber til noget bedre."

Hvilke behov viste coronapandemien?

"Under pandemien lavede vi feltstudier, hvor vi så, at beboere i udsatte boligområder aktiverede nye fællesskaber. De offentlige fællesområder som trapper og vaskerum blev brugt hyppigere, frivillige gik fra dør til dør for at informere om pandemien på forskellige sprog, der blev uddelt gaver til børn og ældre, som havde isoleret sig for at undgå smitte. Der opstod altså nye måder at bruge etageboligernes indgange, trapperum og vaskerum - der, hvor naboer normalt kun mødes for at lave noget praktisk, fik en social funktion. Samtidig blev der etableret virtuelle fællesskaber på Facebook, Whatsapp osv. til eksempelvis at hjælpe med indkøb og sociale aktiviteter."

Er der nye måder, vi kan mødes og være sammen på fremover – måder der kommer os alle til gavn?

"Corona har faktisk skubbet til en positiv udvikling i nogle etageboligområder, f.eks. i en række udsatte boligområder – selvom vi hørte en del negativ omtale under pandemien netop om de områder. Krisen blev håndteret på en måde, vi kan lære af: Der blev hurtigt etableret nye samarbejder mellem aktører og beboere, der blev lavet uformelle netværk for at få vigtig information ud. Og der blev skabt nye pop-up udendørs sociale aktiviteter, som der har potentiale fremadrettet. Vores undersøgelser under pandemien, viser, at der er behov for, at vi får en bredere forståelse af de mødesteder, der danner rammer om vores fællesskaber. Fællesskaberne formes ikke kun i de formelle rammer som skoler, daginstitutioner, beboerhuse, biblioteker, sportsklubber, men i lige så høj grad i dagligdagens rum, som vi deler med andre og de virtuelle mødesteder."

Dette interview er udarbejdet af Charlotte Aabo i samarbejde med Smith Innovation og Toke Falk Sabroe. 

____

OM "RESPOND - RAMMERNE OM DEN NYE HVERDAG"

RESPOND vil skabe viden om coronas effekt på vores adfærd og fysiske rammer samt inspirere og igangsætte nye løsninger for et mere modstandsdygtigt byggeri med bedre livskvalitet for alle.

Som en del af indsatsens løsningsspor støtter Realdania de bedste kommercielle, skalerbare ideer inden for det byggede miljø og skabt under pandemien. Målet er at hjælpe løsningerne ud på markedet. Læs mere og søg op til 500.000 i udviklingsstøtte HER