Nyhed

Tak for den virtuelle Vandkamp

Dato
22.04.2020
I en digital tidsalder, som mere end nogensinde før præges af virtuelle møder, må vi ikke glemme de fysiske steder og materialernes vigtige rolle i udviklingen af vores samfund. Derfor dykkede vores virtuelle Vandkamp #2 ned i planlægningen af fremtidens byer, set fra landskabets og vandets perspektiv. Både den sociale, miljømæssige og økonomiske bæredygtighed var oppe til diskussion, og både oplæg og workshop gik i dybden med de konkrete virkeligheder som klimaændringer og urbanisering fører med sig.

Vandkamp #2 er et led i kampagnen WATERCITIES, som gennem debatarrangementer, workshops og netværksaktiviteter bygger bro mellem by- og vandsektoren og skaber en gensidig forståelse mellem de to fagligheder. Én af indsatserne er vores arrangementsrække med ”vandkampe”, som denne gang blev afholdt virtuel.

En deltagerkreds på ca. 40 personer repræsenterede en række forskellige organisationer og arbejdsområder, og rettede dermed et skarpt og tværfagligt blik på dagens tema om principper for planlægning med afsæt i vandet. ”Water wise Planning” var rammen for workshoppen, og afstanden imellem os satte ikke en stopper for en udbytterig idéudvikling. Og selvom arrangementet var digital og virtuel, var diskussionen anderledes analog og jordnær. For det handler om at læse landskabet i et nutidigt og historisk perspektiv, og koble de store og abstrakte visioner til de konkrete og materielle virkeligheder. 

Vandets historie

Det var i høj grad omdrejningspunktet for Katrina Wiberg fra Arkitektskolen Aarhus, som gav et historisk blik på byudviklingen, og hvordan den visse steder synes løsrevet fra både vandet og landskabet. Katrina leder forskningsprojektet The Missing Link, som skal øge fokus på vand som en præmis for byplanlægningen. Og det skal ikke kun ske ved at udarbejde nye løsninger, hvilket ellers har præget udviklingen i mange år. Der skal også lægges et lag af historisk viden om naturens elementer og materialer ned i planlægningsdebatten, så der ikke kun arbejdes mod, men også med vandet.

Vandet er grænseløst

Vandet kender nemlig ingen grænser, og det skaber på en gang mange udfordringer, men også mange muligheder. Vandet og naturen tvinger os til at tænke større, og landskabet skal i højere grad tænkes ind som et planlægningsredskab. Det var en af pointerne fra Lasse Vilstrup Palm fra C.F. Møller, som også kom med de økonomiske argumenter for at investere i vandet og naturen. I arbejdet med de store helhedsplaner skal der være kobling mellem de flotte visioner og den beskidte virkelighed, som klimaændringer bringer med sig. Det er med til at fordre et totaløkonomisk blik på urbaniseringen, når både byudvikling, klima, natur og infrastruktur tænkes ind fra starten.

Vandet inviterer 

Sidste oplægsholder var Ole Mygind fra MarselisborgCentret, som i sin præsentation af projektet, SPARK kredsede om den sociale bæredygtighed. Her forenes rehabilitering og klimatilpasning i planerne om et levende byrum, der på en gang kan håndtere store regnmængder og invitere borgerne ind til sundhedsfremmende aktiviteter og samvær. Så også her er der en kobling mellem de overordnede samfundsmæssige visioner om bl.a. en offentlig opmærksomhed på vigtige sundhedsopgaver samtidig med et skarpt fokus på naturelementernes betydning for vores mentale helbred.

Så meget tyder på, at vi i disse digitale tider - hvor vi heldigvis kan afholde workshops og virtuelle vandkampe over store afstande - ikke må glemme de lokale virkeligheder og materiens enorme betydning for fremtidens blå, grå og grønne byer.

_________________

Dagens program

  • Miriam Feilberg, DANVA
    WaterCities-kampagnen og den tværfaglige dialog forud for IWA2020
  • Annette Blegvad, UIA2023
    Arkitekturens rolle i fremtidens bæredygtige byer med vand
  • Katrina Wiberg, Arkitektskolen Aarhus
    The Missing Link – Når Vandene Mødes i Byen
  • Lasse Vilstrup Palm, CF Møller Architects
    Landskabsdrevet planlægning
  • Ole Mygind, MarselisborgCentret– SPARK
    Nyskabende og bæredygtig vandhåndtering