Projekt

Udvikling af innovationsdistrikt for vandteknologi i Aarhus

Kunde
Aarhus Kommune og Aarhus Vand
Projektperiode
2019
En innovationsstrategi for Marselisborg Ressourceanlæg skal sikre, at Aarhus Vand udvikler verdens mest ressourceeffektive renseanlæg.

Som del af en erhvervspolitisk satsning på vandteknologiområdet ønsker Aarhus Kommune og Aarhus at afklare potentialerne i udviklingen af et innovationsdistrikt for vandteknologi i Aarhus. Som del af en indledende afsøgning af interessen for og ønskerne til et sådant innovationsdistrikt afholdt Aarhus Vand og Aarhus Kommune to udviklingsworkshops i februar og marts 2020 med deltagelse af relevante profiler fra kommunen og forsyningen samt 11 virksomheder og organisationer.

Formålet med de to workshops var således på den side at give mulighed for tidlig inddragelse af de aktører, som forventes at spille en rolle i innovationsdistriktets tilblivelse og langsigtede succes (virksomheder, universitet, vandklynge m.m.). Og på den anden side at inddrage viden og erfaringer fra lignende klyngetiltag i Danmark.

Smith har udarbejdet en innovationsstrategi for Aarhus Vand, som fungerer som input til arbejdet med at tilrettelægge og udvikle et nyt Marselisborg Renseanlæg ved navn Marselisborg Ressourceanlæg (på engelsk Marselisborg ReWater). Ambitionen er at etablere et i alle henseender "state-of-the-art" anlæg i dansk og international sammenhæng. 

Etableringen af Marselisborg Ressourceanlæg sker som led i en målsætning om at samle al spildevandsrensning i Aarhus på to faciliteter: Marselisborg og Egå. Anlægget ved Marselisborg skal i den forbindelse fremover håndtere øgede vand- og affaldsmængder, samtidig med at miljøbelastningen skal nedsættes. Endvidere skal anlægget indpasses i en bynær sammenhæng og bidrage positivt til en lokal/regional by- og erhvervsudvikling.

Innovationsstratgien er struktureret omkring to dele:

Del 1: Vision og innovationsprincipper - hvordan opleves Marselisborg Ressourceanlæg i 2050, og hvilke principper ligger til grund for innovationstilgangen.

Del 2: Innovationsudfordringer - hvad er de centrale hovedudfordringer, der ikke kan løses med afsæt i de i dag kendte tilgange og løsninger.