Projekt

Stormflodssikring af Faaborg- borgerworkshops og havnevandringer

Kunde
Faaborg-Midtfyn Kommune
Samarbejdspartnere
Schønherr, WSP, Substrata
Projektperiode
2022
Ydelser
Smith Innovation står for inddragelsesprocessen, herunder borgerworkshops og havnevandringer i nyt projekt om en kilometerlang promenade, der skal sikre Faaborg mod stormflod og oversvømmelse i fremtiden. Projektet har modtaget støtte fra Realdanias og Kystdirektoratets partnerskab ’Byerne og det stigende havvand’. Foto: Schønherr.

Udfordring

Faaborgenserne holder vejret, når der varsles storm. Faaborg er nemlig, som flere andre kystbyer, udfordret af ekstreme vejrforhold og stigende havvand. Det vil få konsekvenser for byens borgere, erhvervsdrivende, besøgende og kulturværdierne i fremtiden, hvis købstaden ikke bliver sikret mod stormflod. Derfor er stormflodssikring også en del af den omfattende udvikling, der er sat i gang i Faaborg.

Forløb

Faaborg-Midtfyn Kommune valgte i starten af 2022 rådgivere til et projekt, der skal håndtere risikoen ved stormflod og oversvømmelse i fremtiden. Projektet består blandt andet af anlæggelsen af en kilometerlang ubrudt promenade, som tilfører nye kvaliteter til havnen og er med til at beskytte byens kulturarvsværdier.

Borgmester Hans Stavnsager (S) ser frem til, at arbejdet sættes i gang:

”Faren for oversvømmelser er en tilbagevendende bekymring i Faaborg, både hos borgere og erhvervsdrivende. Derfor er jeg utrolig glad for, at vi nu får sat arbejdet i gang,” siger Hans Stavnsager og fortsætter:

”Vores ambition er at skabe en løsning, der samtidig har fokus på at bevare Faaborgs unikke kulturarv og tilføje herlighed til havnen og oplevelsen af Faaborg. Det har haft stor betydning for vores valg af rådgivere på opgaven.”

Resultat

Projektet har stort fokus på inddragelse, hvor Smith i samarbejde med bl.a. Schønherr inviterer Faaborgs borgere til workshops, møder og diskutioner af 1:1-modeller som metode til at indarbejde erfaringer og fælles forståelser hos bogerne og øvrige interessenter. På den måde inddrages de mennesker, som løsningerne vil påvirke, hvilket skaber et mere langtidsholdbart medejerskab hos både grundejere, borgere, erhvervsliv, besøgende etc. 

Fakta om stormflod i Faaborg
Problemer med oversvømmelse i Faaborg opstår især, når vand, der er presset op i Østersøen af storm, igen strømmer ud mod Kattegat og derved presses ind i Det Sydfynske Øhav og Faaborg Fjord. I de tilfælde, hvor skybrud og højvande indtræffer samtidig, kan vandet stige meget og udfordre store dele af byen. Faaborg skal derfor stormflodssikres med en 1 kilometer ubrudt promenade langs den oprindelige kystlinje.

Faaborg-Midtfyn Kommune er en blandt 18 kommuner, der har modtaget støtte fra Realdania og Kystdirektoratets partnerskab ’Byerne og det stigende havvand’ og deltager i den forbindelse også i et vidensnetværk.