News

Alexandra Wittchen diskuterer biogene byggematerialer og samarbejde med landbruget i podcasten Future Farming

Date
16.05.2024
Hvad har byggebranchen til fælles med landbruget? Er det muligt at danne alliancer på tværs af brancher i omstillingens navn? Og hvad er betingelserne for at lykkes med at få biogene materialer ind i byggeriet? Hør Alexandras bud på disse spørgsmål og prognoserne for biogene byggematerialers fremtid.

Som repræsentant for Smith Innovation deltog Alexandra for nylig på Building Green konferencen i Aarhus. Dette blev anledningen til en snak med værterne, Hans og Søren, på podcasten Future Farming. Building Green Aarhus dannede således rammerne om podcastens afsnit med temaet biogene byggematerialer.

Biogene materialer er ikke noget nyt fænomen inden for byggeriet. Halm, træ, ålegræs og flere andre organiske ressourcer har historisk set udgjort de primære materialer, når der skulle opføres nye huse. Brugen af lokale materialer var nødvendig men med industrialiseringens indtog fulgte, hvad der dengang lignede en opgradering af byggeriets materialer og fremgangsmåder. Arbejdstimer blev for dyre, og behovet for at bygge var stort. Det blev til de hurtige materialers tid. I dag er denne udvikling blevet til en af vores samfunds helt store udfordringer, og kendskabet til byggeriet som ansvarlig for 40% af den samlede CO2-udledning kalder på forandring og på innovationen.

Alexandra er tilknyttet det tværfaglige initiativ Veje til biobaseret byggeri. I den sammenhæng arbejder hun på at undersøge og foreslå, hvad der skal til for at skabe et marked for biobaserede byggematerialer. Særligt har hun fokus på produktion af byggevarer. For selvom det virker logisk at lagre CO2 i bygninger frem for at udlede CO2 ved at afbrænde biomasse til energiformål og samtidig anvende CO2-tunge byggematerialer, er den type byggeri de få forundt. Det biobaserede byggeri eksisterer i nicher, og der er behov innovation for at udbrede brugen af biobaserede byggematerialer til et bredere segment. Der mangler udvikling på området, da der i dag stort set ikke eksisterer samarbejde på tværs af landbrug, produktion og byggeri. Det værdikædesamarbejde skal igangsættes. I samtalen sætter Alexandra ord på, hvorfor en begavet anvendelse af bioressourcer i byggeriet er nødvendig men også kompleks i praksis. 

“Det handler om at binde en sløjfe mellem landbrug, byggeri og produktion, for hvis vi gerne vil have  de biobaserede produkter ind i byggeriet, så er der nødt til at være flere der producerer dem”