TEST - din bæredygtige løsning til byggeriet
Mange bæredygtige løsninger til byggeriet går tabt, fordi det er svært at opnår de nødvendige godkendelser og 1:1 dokumentation.
Realdania initiativet TEST har derfor over en 5-årig periode ydet økonomisk støtte og rådgivning til markedsmodning af nye bæredygtige løsninger til byggeriet med det formål at hjælpe virksomheder med at komme fra et teknisk set færdigt til et markedsmodent produkt.
Smith har haft rollen som fagligt sekretariat for initiativet med ansvar for at formulere, eksekvere og evaluere udviklingsprogrammet og yde løbende betjening af både ansøgere (producenter af nye bæredygtige løsninger til byggeriet) samt det tilknyttede Advisory Board bestående af:
- Jørgen Munch-Andersen, seniorrådgiver, Træinformation
- Niels Henrik Mortensen, professor, DTU Management
- Hanne Ullum, udviklingschef, Bygherreforeningen
- Hanne Eriksen, grundlægger og leder, Ledelse & Erhvervsudvikling
- Lennie Clausen, programchef, Realdania
Smiths tilgang har både bygget på, men også afstedkommet, et solidt kenskab til nye bæredygtige løsninger og teknologier til byggeriet og til de oplevede udfordringer, strukturelle bindinger og markedsbarrierer som er medvirkende til, at byggeriets grønne muligheder ikke altid realiseres.
Undervejs i forløbet har Smith gennemført både en intern midtvejsevaluering og en afsluttende evaluering af initiativet. Sidstnævnte har dannet baggrund for publikationen "På Kanten", som præsenterer de læringer og erfaringer, der er gjort i initiativet gennem opfølgende interviews og analyse af de virksomheder, som har fået støtte.
Baseret på de erfaringer, der er opnået i initiativet TEST, har Smith også lavet en guide som skal gøre det lettere og mere overskueligt at gennemgå processen med at dokumentere innovative produkter til byggeriet. Dokumentationsprocessen og -behovet er nemlig særlig væsentlig, men kan også synes mere vanskelig, når der er tale om produkter, hvor ”ingen har gjort det før”. Guiden kommer med konkrete erfaringer fra en lang række producenter, som alle har skullet finde deres vej i dokumentationsvildnisset af begreber som CE-mærkning, brandklassificering, isoleringsevne, standarder, certificering, miljømærker osv. Ambitionen med guiden er at give et let tilgængeligt og handlingsanvisende overblik over forskellige typer af dokumentation med gode råd til, hvad du som producent konkret skal gøre og stille dig selv af spørgsmål undervejs i en dokumentationsproces. Guiden er derfor bygget op omkring tre centrale spørgsmål:
1. Hvilke typer af dokumentation findes?
2. Hvad skal dokumenteres for mit produkt?
3. Hvordan forløber en dokumentationsproces?