Project

Når det stigende havvand giver naturbaserede løsninger med merværdi

Client
København, Hvidovre, Dragør og Tårnby kommune
Partners
Schønherr
Project duration
2021
Services
Når både klima og by er i bevægelse og fremtiden usikker, er den bedste strategi at have en fast hånd om de langsigtede mål og åbenhed overfor de konkrete virkemidler. At erkende fremtidens usikre klima, åbner op for handling og mulighed for at se og forstå hvordan vi kan bruge naturen som beskyttelse, i stedet for (at blive ved med) at beskytte og afskærme os fra naturen.

Den levende kyst er en vision for stormflodssikring og kystudvikling, der samtænkes med naturen og samtidig skaber nye sammenhænge og værdier til gavn for hele Hovedstadsområdet. Men det hanlder om mere end blot stormflodssikring i hård form. Naturen får også et løft. Det samme gør de rekreative muligheder langs kysten og forbindelserne ind i landet. 

Natur på land og i vand kan give et væsentligt bidrag til stormflodssikring og kystudvikling, og samtidig skabe nye, rekreative og landskabelige værdier, der understøtter en klimarobust og mangfoldig by og natur. Afsættet er ønsket om at forstå naturens processer, og give tid og plads til at bygge med og ikke mod naturen og vise dens fulde potentiale i forhold til klimatilpasning.

Visionsoplægget "Den levende kyst" udforsker naturbaseret stormflodssikring og kystudvikling af Hovedstadsområdet. Afsættet er et ønske fra Københavns Kommune og Hvidovre Kommune om at få afdækket potentialer for at sikre 30 km kyst i de fire kommuner fra Brøndby Havn til Amager Strand. En stormflod fra syd vil ramme kysten, by- og boligområder og infrastruktur på tværs af kommunegrænser. Med endnu stærkere sammenhænge løftes hele Hovedstadsområdet. Der skabes værdier, som sikrer borgernes opbakning og muliggør finansieringen. Derfor er en fælles vision for mulige løsninger vigtig for at kunne træffe beslutninger og informeret involvere sit bagland.

I projektet har Smith leveret:

  • Besigtigelse af arbejdsområdet med kommuner og eksperter
  • To workshops med kommuner, eksperter og udpegede aktører
  • En skreven vision, som er der visuelt understøttet, og som invitere til videre associationer, også udenfor det konkrete projektregi af stormflodssikring og som henvender sig til en bred målgruppe, inkl fagfolk, nationalt og internationalt, borgere, uddannelsesinstitutioner, med flere.

Målet er at udvikle "med” og ikke "mod". Med naturen og tiden. Med åbenhed, inddragelse og borgeren. Med finansiering og organisering. Med blik for den store skala og de lokale værdier. Med det internationale udsyn og det inspirerende eksempel. Med stat og mellem kommuner. Kort sagt: med hinanden.

1 / 4

Visionsoplægget er udarbejdet af Schønherr og Smith Innovation, og er blevet til på baggrund af besigtigelse af området og to workshops med bidrag fra: Hvidovre, Københavns, Dragør og Tårnby kommuner; Arkitektskolen Aarhus, KU, SDU, DTU, CONCITO, Friluftsrådet, Danmarks Naturfredningsforening, Gehl Architects, Schønherr, WSP, NIRAS, og Smith Innovation; samt Realdania og Kystdirektoratet fra partnerskabet bag indsatsen.

Biennalen i Venedig 2023, formet af Schønherr, bygger videre på forslag, tanker og ideer fra dette forløb og visionsoplæg.